torsdag 12 november 2009

Demodex...

Här kommer en liten rapport på temat demodex.

När det gäller mig så var jag ju hos Kerstin Bergvall häromdan för att kolla läget med demodexen. Inga monster eller ägg den här gången heller vilket betyder att jag är officiellt friskförklarad!!! 2300 riksdaler fick vi slanta upp den här gången. Vi är stillsamt glada allihopa men vågar inte riktigt tro på det - är liksom vana vid tillståndet och avdraget på lönen för besök och medicin. Vi frågade direkt om återfall. Kerstin sa dock att risken var liten så vi kanske kan vänja oss vid tanken på att det faktiskt är över typ 10.000 kronor senare - vi ska försöka komma över det också. Interceptor var det som gjorde susen.

En fundering om demodex och mopsar... Förra veckan gjorde vi en ny mopsbekantskap - fina Betsy. Hon hade demodex. I veckan kom vi i kontakt med ytterligare en ny vän. Alfons, han som dansar riverdans på Youtube i inlägget nedan. Han har demodex. En händelse (vi träffades av en slump och detta med demodex kom upp så småningom) eller hur är läget egentligen kan man undra? Jag och Betsy ska vara med i en testgrupp - dom ska ta blodprov på oss. Ska kanske tipsa om Alfons också. Känner du en mops som har demodex så rekommenderar vi som sagt Kerstin och hon vill nog ha med fler i testgruppen...

Mer info på; http://friskamopsar.info/demodex_regler.html

4 kommentarer:

Anonym sa...

grattis lule!! ska till susanne den 17e hoppas på tomt då så behöver dom bara göra mig illa en gång till..ja har blivit tonåring sen i måndags!! började löpa då. ska nosa på ALLT o matte blir tokig. hoppas vi ses snart! kram från betsy

Anonym sa...

Demodex är ju ett gissel för många mopsägare idag, och tyvärr verkar det öka igen. Kanske beroende på att det avlas på mopsar som blivit behandlade. Risken för åtefall finns ju oavsett vad veterinären säger, för det har man hört åtskilliga exempel på. Det är jobbigt för alla parter och inte minst för ägaren, känns ju i plånboken också tyvärr.
Tyvärr sopas det under mattan av många, vilket ju inte gör saken bättre. Man frågar sig ängsligt var ansvaret ligger någonstans, och det borde ju vara hos ägaren/uppfödaren, men tyvärr är det så mkt pengar i mopsaveln idag, att många struntar i det.
Länken du hänvisade till är väl ingenting jag skulle rekommendera men det är ju upp till var och en att bilda sig en egen uppfattning. Men det som står där är en onödig svartmålning av det hela och gör bara folk räddare än vad som är nödvändigt.

Lule sa...

Hej anonym och tack för ditt inlägg!

Jag tycker personligen att sidan är ganska saklig även om den verkligen lyfter problemet och tar demodex på största allvar. Vad är det som gör att du tycker att den är svartmålande?
Jag tycker också att det är intressant att ta del av det som hävdas i hundsport och de svar på detta som erkända dermatologer ger i sin skrivelse - att det som anser sig ha kunskap från olika håll debatterar detta öppet. Jag tycker verkligen att mopsen är en fantastisk ras och just därför är det viktigt. Ju tydligare det blir att folk som är inblandade i mopsavel inte negligerar problemet desto bättre. Det finns ju både friska och sjuka mopsar och det här handlar ju om att identifiera det sjuka och få bort detta från rasen. Med mer öppen information ökar chansen att valpköpare själva har lite koll och förhoppningsvis även till mer tydlighet kring ansvar hos uppfödare. Därmed tänker jag att marknaden för hundar med demodexgener undanröjs på sikt. Det leder förmodligen också till fortsatt forskning på området…
Vad har man att förlora på att detta verkligen synliggörs och diskuteras? Det måste ju vara till rasens gagn!?

Lule sa...

Åh Betsy... Vi hoppas på att det går bra för dig också och att det inte gör så ont - vi håller tassarna för att demodexmonstren är på väg bort. Hmm, du löper! Det skulle ju inte bli riktigt bra om vi två fick till det ;) Jag ser också till att dom blit tokiga på mig mellan varven - man kan ju ine bara vara till lags jämt.

Vi ses snart ...

Kram, Lule